Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ



ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

Άρθρο 1

ΕΠΩΝΥΜΙΑ-ΕΔΡΑ-ΣΦΡΑΓΙΔΑ

 

            Ιδρύεται εντός της Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 6 του καταστατικού της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Τρικάλων, Ταμείο Αλληλοβοηθείας και Αλληλεγγύης, μελών που έχει έδρα τα Τρίκαλα και δη το γραφείο της Ένωσης και σφραγίδα την ίδια της Ένωσης.

 

Άρθρο 2

ΒΙΒΛΙΑ

 

          Το Ταμείο Αλληλοβοηθείας και Αλληλεγγύης, τηρεί τα ακόλουθα βιβλία:

α) Βιβλίο Συνεδριάσεων του Δ.Σ.

β) Βιβλίο Ταμείου εσόδων-εξόδων.

          Τα ανωτέρω βιβλία φυλλομετρούνται, θεωρούνται και ελέγχονται από την Ελεγκτική Επιτροπή της Ένωσης.

 

Άρθρο 3

ΣΚΟΠΟΙ

 

          Σκοποί του ταμείου είναι:

α) Η κάλυψη νομικής προστασίας των μελών της Ένωσης

β) Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση αναξιοπαθούντων μελών της Ένωσης.

γ) Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας τέκνου μέλους της Ένωσης μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

δ) Η οικονομική κάλυψη εκδηλώσεων που έχουν άμεση σχέση με τα τέκνα μελών της Ένωσης μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Άρθρο 4

ΜΕΛΗ

 

          Μέλη του ταμείου είναι υποχρεωτικά τα τακτικά μέλη της Ένωσης.

 

Άρθρο 5

ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

 

          Πόροι του ταμείου είναι:

α) Οι μηνιαίες εισφορές κάθε μέλους

β) Οι έκτακτες εισφορές μελών

γ) Οι επώνυμες εισφορές δωρητών ή συνδρομητών εξαιρουμένων των πολιτικών κομμάτων

δ) Τα εισοδήματα από την αξιοποίηση της περιουσίας της Ένωσης

ε) Τα εισοδήματα από διάφορες εκδηλώσεις

 

 

Άρθρο 6

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

 

          α) Κάθε μέλος του ταμείου είναι υποχρεωμένο να καταβάλει μηνιαία συνδρομή 1,00€ το οποίο αποδίδονται στο ταμείο αλληλοβοηθείας ως μέρος των χρημάτων από την μηνιαία εισφορά στην ΠΟΑΣΥ. Οι μηνιαίες συνδρομές παρακρατούνται ανά τρίμηνο από την Διαχείριση Χρηματικού, δια μέσω της ΠΟΑΣΥ και αποδίδονται στην Ένωση μας. Για την αντιμετώπιση όλως εκτάκτων περιστατικών ή προβλήματος ρευστότητας του ταμείου λόγω εξάντλησης των αποθεματικών του, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, δύναται να επιβληθεί έκτακτη εισφορά (κράτηση) στα μέλη της.

          β) Δύναται το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης με ομόφωνη απόφαση να επιβάλλει έκτακτη εισφορά στα μέλη της σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας τέκνου μέλους της.

          γ) Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση χρημάτων του ταμείου αλληλοβοηθείας για κάλυψη άλλων αναγκών της Ένωσης, εκτός από την περίπτωση πρόσκαιρου δανεισμού σε περίοδο κινητοποιήσεων και μόνο μέχρι του ποσού της τριμηνιαίας εισφοράς και να αποπληρώνεται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

          δ) Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης μπορεί να αναπροσαρμόζεται το ύψος της μηνιαίας συνδρομής.

 

Άρθρο 7

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ

 

          Τα μέλη του Ταμείου Αλληλοβοηθείας και Αλληλεγγύης, διαγράφονται αυτοδίκαια σε περίπτωση διαγραφής από της Ένωση ήτοι λόγω μετάθεσης, απόλυσης, υποβολής αίτησης διαγραφής ή τελεσίδικης απώλειας της ιδιότητας του μέλους της Ένωσης.

          Παρακρατηθείσες συνδρομές ΔΕΝ μεταφέρονται σε άλλη Ένωση (λόγω μετάθεσης) ούτε επιστρέφονται.

 

Άρθρο 8

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

          Το Ταμείο Αλληλοβοηθείας και Αλληλεγγύης, διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Τρικάλων  δε διαχείριση του Ταμείου ανατίθεται στον Ταμία της Ε.Α.Υ.Τρικάλων ο οποίος εκτελεί τις αποφάσεις του Δ.Σ.

 

Άρθρο 9

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

 

 

          Α. ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

 

1. Στα μέλη του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και Αλληλεγγύης, παρέχεται νομική κάλυψη σε περίπτωση που διενεργείται εις βάρος τους Π.Δ.Ε. ή Ε.Δ.Ε. ή παραπομπής τους ή παράστασή τους τόσο ως κατηγορουμένων όσο και ως πολιτικών εναγόντων ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων και των πειθαρχικών συμβουλίων. Η νομική κάλυψη παρέχεται αποκλειστικά για υποθέσεις που έχουν άμεση σχέση με την Υπηρεσία και τα υπηρεσιακά καθήκοντα των μελών και σε περίπτωση παράστασης μέλους ως πολιτικώς ενάγοντος σε ποινική δίκη παρέχεται μόνον σε περίπτωση πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας ως ακολούθως:

α) Για την διενέργεια Π.Δ.Ε. ή Ε.Δ.Ε. που απειλείται κατώτερη πειθαρχική ποινή μέχρι 200€ προς έκαστο όταν ο νομικός σύμβουλος είναι της επιλογής του ενδιαφερόμενου.

αα) Για την διενέργεια Ε.Δ.Ε. που απειλείται ανώτερη πειθαρχική ποινή μέχρι 200€ προς έκαστο, σε κάθε στάδιο της Ε.Δ.Ε. όταν ο νομικός σύμβουλος είναι της επιλογής του ενδιαφερόμενου.   

ααα) Για τα Πειθαρχικά Συμβούλια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια μέχρι 200€ προς έκαστο όταν ο νομικός σύμβουλος είναι της επιλογής του ενδιαφερόμενου.

β) Ενώπιων του Πταισματοδίκη όταν διενεργείται προκαταρκτική εξέταση και όταν μέλος του Ταμείου καλείται για παροχή εξηγήσεων ή ανωμοτί κατάθεση μέχρι 200€ προς έκαστο όταν ο νομικός σύμβουλος είναι της επιλογής του ενδιαφερόμενου.

βα) Για τα Ποινικά Δικαστήρια, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια μέχρι 200€ ως εξής:

ββ) Για τα Πταισματοδικεία, Πλημμελειοδικεία πρώτου – δευτέρου βαθμού και τα Εφετεία, σύμφωνα με το προβλεπόμενο διπλότυπο παράστασης του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου και τα ένσημα παράστασης όταν ο νομικός σύμβουλος είναι επιλογής του ενδιαφερόμενου.   

βγ) Για τα Τριμελή και Πενταμελή Εφετεία Κακουργημάτων, τα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια και Μικτά Ορκωτά Εφετεία σε περίπτωση επιλογής του νομικού από τον ενδιαφερόμενο θα παρέχεται νομική κάλυψη μόνο μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και τεκμηρίωση τυχόν αρνητικής ψήφου.

2.Παρέχεται νομική συμβουλή ή γνωμοδότηση από τον Νομικό Σύμβουλο της Ένωσης επί υποθέσεων και ζητημάτων που συνάπτονται άμεσα με τον κύκλο των υπηρεσιακών καθηκόντων των μελών.

3. Τα ενδιαφερόμενα μέλη υποχρεούνται προ 20 ημέρου να προσκομίσουν σ ένα από τα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου αντίγραφο της κλήσης ή του δικογράφου που αφορά την υπόθεσή τους και να εξηγεί την περίπτωση στο Δ.Σ. προκειμένου να εξετασθεί αν η αυτή εμπίπτει στις προϋποθέσεις της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου. Το Δ.Σ. γνωστοποιεί στον ενδιαφερόμενο την απόφασή του εντός πενθημέρου και προσδιορίζει και το ύψος της κάλυψης. 

4. Όταν της υποθέσεως επιλαμβάνεται ο Νομικός Σύμβουλος της Ένωσης η νομική κάλυψη είναι πλήρης μέχρι και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ή πειθαρχικό συμβούλιο.

5. Η νομική κάλυψη εξακολουθεί και σε περίπτωση κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος μετατεθεί ή συνταξιοδοτηθεί, εφόσον η υπόθεση ανάγεται σε χρόνο που αυτός ήταν στην υπηρεσία ή μέλος της Ένωσης ανάλογα.

6. Σε περίπτωση κωλύματος του Νομικού Συμβούλου της Ένωσης για χειρισμό υπόθεσης ενδιαφερομένου, το Διοικητικό Συμβούλιο αναθέτει την υπόθεση σε άλλον δικηγόρο με πλήρη νομική κάλυψη του ενδιαφερομένου.

7. Παρέχεται νομική κάλυψη και σε ενδιαφερόμενους, μέλη της Ένωσης για υποθέσεις που ανάγονται σε χρονική περίοδο κατά την οποία αυτοί ήταν μέλη άλλης Ένωσης, κατά τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος κανονισμού.

8. Δεν παρέχεται νομική κάλυψη στα μέλη του Ταμείου για εκπροσώπηση στα Αστικά Δικαστήρια έστω και εάν η βλάβη που υπέστη το Μέλος ήταν κατά την διάρκεια της Υπηρεσίας. 

9. Νομική κάλυψη άλλης μορφής, σύμφωνα με το άρθρο 12 του παρόντος.

 

 

Β. ΕΦΑΠΑΞ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

 

 Το Ταμείο Αλληλοβοηθείας και Αλληλεγγύης, χορηγεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε περίπτωση οικονομικής ένδειας στην οποία περιήλθε, και πάντα σύμφωνα με την κρίση του Δ.Σ., ως ακολούθως:

α) Μέλος λόγω βαριάς ή ανίατης βλάβης της υγείας ή της ακεραιότητας του ιδίου μετά από ατύχημα ή σοβαρή ασθένεια η οποία χρήζει χειρουργικής επέμβασης. Στην περίπτωση αυτή το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται σε ποσό μέχρι 1.000€ ανάλογα με την σοβαρότητα και την βαρύτητα των συνεπειών της νόσου ή της κατάστασης υγείας του μέλους. Το ενδιαφερόμενο και δικαιούμενο μέλος μετά την αποκατάσταση της υγείας του και εντός χρονικού διαστήματος τριών (3) μηνών πρέπει να υποβάλλει σχετική αίτηση, προσκομίζοντας τα αναγκαία δικαιολογητικά (ιατρικές βεβαιώσεις, γνωματεύσεις, πιστοποιητικά, αποδείξεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων και ιατρών). Εάν παρέλθει το χρονικό διάστημα των τριών (3) μηνών, χωρίς το ενδιαφερόμενο μέλος να υποβάλλει αίτηση τότε δεν δικαιούται την οικονομική ενίσχυση.  Εφόσον το ενδιαφερόμενο μέλος πάσχει από μακροχρόνια ασθένεια, δεν ισχύει το ανωτέρω χρονικό διάστημα των τριών (3) μηνών.

αα) Λόγω ελαφρού τραυματισμού του Μέλους, ο οποίος προήλθε κατά την διάρκεια της Υπηρεσίας, ανάλογα με τον χρόνο απουσίας του από την Υπηρεσία, μέχρι το ποσό των 200€. Το ενδιαφερόμενο και δικαιούμενο μέλος μετά την αποκατάσταση της υγείας του να υποβάλλει σχετική αίτηση, προσκομίζοντας τα αναγκαία δικαιολογητικά (ιατρικές βεβαιώσεις, γνωματεύσεις, πιστοποιητικά, βεβαίωση από την Υπηρεσία για τον χρόνο αποχής του από τα καθήκοντά του λόγω αναρρωτικής άδειας)

αβ) Λόγω ελαφριάς πάθησης - ασθένειας του μέλους, μέχρι το ποσό των 100€. Το ενδιαφερόμενο και δικαιούμενο μέλος μετά την αποκατάσταση της υγείας του να υποβάλλει σχετική αίτηση, προσκομίζοντας τα αναγκαία δικαιολογητικά (ιατρικές βεβαιώσεις, γνωματεύσεις, πιστοποιητικά, βεβαίωση από την Υπηρεσία για τον χρόνο αποχής του από τα καθήκοντά του λόγω αναρρωτικής άδειας)

β) Η οικογένεια μέλους (σύζυγος – τέκνα) σε περιπτώσεις θανάτου αυτού. Στην περίπτωση αυτή το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται σε ποσό μέχρι 1.000€. Τα ενδιαφερόμενα μέλη της οικογένειας υποβάλλουν σχετική αίτηση στο Ταμείο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν σύζυγος ή τέκνα, ως οικογένεια νοούνται οι γονείς του μέλους.

γ) Σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας τέκνων μέλους το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται στο ποσό μέχρι 500€. Το μέλος υποβάλλει σχετική αίτηση με τα αναγκαία δικαιολογητικά (ιατρικές βεβαιώσεις, γνωματεύσεις, πιστοποιητικά, αποδείξεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων και ιατρών).

δ)  Για κάθε γέννηση παιδιού θα χορηγείται το ποσό των εκατό ευρώ 100€.

ε) Οικονομική ενίσχυση άλλης μορφής, σύμφωνα με το άρθρο 12 του παρόντος.

 

 

 

Άρθρο 10

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ

 

          Τροποποίηση του παρόντος κανονισμού δύναται να γίνει κατόπιν εισήγησης του Δ.Σ. από την Γ.Σ. της Ένωσης.

Άρθρο 11

ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ

 

          Το Ταμείο διαλύεται με απόφαση της Γ.Σ. των μελών της Ένωσης και η τυχόν υπάρχουσα περιουσία περιέρχεται αυτοδίκαια στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Τρικάλων.

 

Άρθρο 12

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

          Οτιδήποτε δεν προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος ρυθμίζεται με αποφάσεις του Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Τρικάλων  μετά από εισήγηση του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοηθείας.

          Όπου ανωτέρω αναφέρεται η λέξη <<ΕΝΩΣΗ>>, νοείται η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Τρικάλων.

 

Άρθρο 13

ΙΣΧΥΣ

 

          Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την επομένη ημέρα της 7/05/2018 απόφαση και έγκρισής του Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Τρικάλων.

 

Ο Ανωτέρω κανονισμός εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ. Τρικάλων την 7 Μαΐου 2018 και καταχωρήθηκε στο βιβλίο Διοικητικού  Συμβουλίου αυτής και έλαβε την υπ αριθμ. 399 (7ο θέμα).