Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Δικαστική διεκδίκηση επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων-Πάσχα και αδείας


Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Τρικάλων με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, μετά την ΚΥΑ με αρ. ΦΕΚ 5435/4-12-2018 σύμφωνα με την οποία έγινε η καταβολή εφάπαξ των αναδρομικών στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, αποφάσισε την συμμετοχή των μελών της στις διεκδικήσεις των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων-Πάσχα και αδείας, δίνοντας παράλληλα το δικαίωμα επιλογής του δικηγορικού γραφείου που θα τους εκπροσωπήσει καλύτερα σε περίπτωση που το ΣτΕ αποφανθεί θετικά.

       Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, αλλά και την ιδιαίτερη διάσταση που έχει λάβει τον τελευταίο καιρό το θέμα της δικαστικής διεκδίκησης των επιδομάτων εορτών και αδείας, η Π.Ο.ΑΣ.Υ. μας επικαιροποιεί την ενημέρωσή σας, αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη λάβει και τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί:

  1. Όπως είναι γνωστό, μεταξύ των πρώτων μέτρων που λήφθηκαν με το Μνημόνιο Ι (Ν.3845/2010) ήταν η μείωση των επιδομάτων εορτών στα ποσά των 500 € για δώρο Χριστουγέννων, 250 € για δώρο Πάσχα και 250 € για επίδομα άδειας, για όλους όσοι μισθοδοτούνται από το Δημόσιο (δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου υπαλλήλους). Τα επιδόματα αυτά είχαν διατηρηθεί σε αυτό το εφάπαξ ποσό (500 + 250 + 250) και με το μισθολόγιο του Ν.4024/2011. Στη συνέχεια όμως, με το Ν.4093/2012 υποπαρ. Γ.1, εφαρμοστικό του Μνημονίου ΙΙ, καταργήθηκαν ολοσχερώς τα επιδόματα εορτών και αδείας για όλους τους μισθοδοτούμενους από το Δημόσιο υπαλλήλους, δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την αντισυνταγματικότητα ή μη της ολοσχερούς κατάργησης των δώρων και επιδομάτων αδείας.
  1. Προκειμένου να διερευνηθεί η τάση των αρμόδιων Δικαστηρίων για τα Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και να μην προκληθεί άκαιρα αναστάτωση και υπερβολικές προσδοκίες σε χιλιάδες Αστυνομικούς, κατατέθηκαν ήδη από το Μάρτιο του 2017 αγωγές από την Ομοσπονδία μας σε διάφορα επαρχιακά Διοικητικά Πρωτοδικεία της Χώρας (Αρκαδίας, Βόρεια Δωδεκάνησα, Νότια Δωδεκάνησα, Πειραιά). Όσες αποφάσεις επ’ αυτών έχουν δημοσιευθεί περιλαμβάνουν θετικό καταρχήν σκεπτικό, πλην όμως αναστέλλουν την πρόοδο της δίκης και την έκδοση οριστικής απόφασης, εωσότου δημοσιευθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί παρεμφερούς υποθέσεως που εισήχθη στην Επταμελή Σύνθεση του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ με προδικαστικό ερώτημα και συζητήθηκε στη δικάσιμο της 04-06-2018, χωρίς μέχρι και σήμερα να έχει εκδοθεί απόφαση.


 Στα γραφεία μας έχουν κατατεθεί δύο προσφορές από γνωστά δικηγορικά γραφεία τις οποίες και σας παραθέτουμε:

 α) Από το δικηγορικό γραφείο του κ. Χαράλαμπου ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ, δικηγόρου Αθηνών και νομικού συμβούλου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, ο οποίος ζητά 20 ευρώ για τα δικηγορικά έξοδα και ως αμοιβή ποσοστό 3%  πλέον ΦΠΑ, επί του επιδικασθέντος ή με οποιοδήποτε τρόπο καταβληθέντος ποσού για την παρούσα αιτία, συμπεριλαμβανομένων τυχόν τόκων μετά την αφαίρεση των κρατήσεων. Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν τα δικαστικά έξοδα που έχουν ήδη προκαταβληθεί. 

 β) Από το δικηγορικό γραφείο του κ. Βάϊου Π. ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ, με έδρα την Αθήνα, ο οποίος ζητά  το ποσό των 18 ευρώ για τα δικηγορικά έξοδα  συν ως αμοιβή ποσοστό 3% πλέον Φ.Π.Α., επί του καθαρού επιδικασθέντος ή καταβληθέντος ποσού.

Στην επιλογή του κ. ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ Χ. η κράτηση του ως άνω ποσού θα γίνει μέσω μισθοδοσίας, ενώ στην επιλογή του κ. ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ Β. ο κάθε συνάδελφος πρέπει να καταθέσει το αντίστοιχο ποσό του δικηγορικού γραφείου στην Τράπεζα.

Η συγκομιδή των αιτήσεων έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί μέχρι την 23/01/2019 ημέρα Τετάρτη από 11:30 έως και 13:30 καθημερινά στα γραφεία της Ένωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στο τηλ: 2431037779 – 2431063053 (Ε.ΑΣ.Υ.) τις προαναφερόμενες ώρες.




ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Ιωάννης
ΚΟΥΚΟΥΣΟΥΛΗΣ Γρηγόριος
ΤΗΛ. 6977660128
ΤΗΛ. 6949315020