Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

Κάτω από αντίξοες συνθήκες καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους οι αστυνομικοί στα Τρίκαλα, καθώς το κτίριο που στεγάζεται η Διεύθυνση Αστυνομίας «ξέμεινε» από καθαριότητα, ενώ ταυτόχρονα ανακύπτουν διάφορα άλλα ζητήματα όπως η ακαταλληλότητα των οχημάτων και οι ελλείψεις σε εξοπλισμό, που δυσκολεύουν το έργο τους.
Τα συγκεκριμένα προβλήματα περιγράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Γιάννης Αναγνώστου, εξηγώντας πως τον προηγούμενο μήνα έληξε η σύμβαση καθαριότητας με αποτέλεσμα το κτίριο να παραμένει χωρίς τις απαραίτητες εργασίες, ενώ λόγω της γραφειοκρατίας και τον διαγωνισμό που απαιτείται, εκτιμάται ότι η διαδικασία για την νέα σύμβαση θα ολοκληρωθεί αρχές Μάρτη.
«Οι αστυνομικοί μεριμνούν πλέον να προμηθεύονται τα απαραίτητα καθαριστικά και να καθαρίζουν οι ίδιοι τις Υπηρεσίες που υπηρετούν, με ότι οικονομικό και υπηρεσιακό κόστος συνεπάγεται. Είμαστε εργαζόμενοι και έχουμε κάθε δικαίωμα να εργαζόμαστε σε συνθήκες που να μην αντιμετωπίζουμε τέτοια ζητήματα» αναφέρει ο πρόεδρος, επισημαίνοντας πως «ο κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών είναι πλέον ορατός όχι μόνο στους εργαζόμενους αστυνομικούς αλλά και στους πολίτες».
Ακατάλληλα οχήματα και ελλείψεις σε εξοπλισμό
Βέβαια τα υπηρεσιακά προβλήματα για τους αστυνομικούς δεν σταματάνε εδώ και εντείνονται με τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και την ακαταλληλότητα των οχημάτων, που τα κοντέρ τους γράφουν 500 και 600 χιλ. χλμ. διότι πολλά από αυτά δουλεύουν σε 24ωρη βάση και δεν πληρούν κανέναν όρο ασφάλειας, ούτε για το προσωπικό, ούτε για τους πολίτες.
Σύμφωνα με τον κ. Αναγνώστου «από την Ολυμπιάδα και μετά, έχουν ανανεωθεί μεμονωμένα κάποια οχήματα μέσω ΕΣΠΑ, και σήμερα τα μισά αυτοκίνητα, είτε περιπολικά είτε συμβατικά, βρίσκονται ακινητοποιημένα περιμένοντας την έγκριση κονδυλίων για την επισκευή και συντήρησή τους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις μηχανές της Τροχαίας και της Ομάδας ΔΙΑΣ».
Την ίδια ώρα η τοπική Αστυνομία έχει εξασφαλιστεί με κάποια οχήματα από δωρεές επιχειρηματιών, που σε μεγάλο βαθμό έδωσαν λύση στο πρόβλημα, αλλά δεν γίνεται εν έτη 2019 η ΕΛΑΣ να στηρίζεται μόνο στις αγαθοεργίες!
Σε όλα αυτά, έρχονται τα προστεθούν τα φύλλα πορείας που παίρνουν κάθε τρεις και λίγο οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και της διμοιρίας για διάφορα μέρη της χώρας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, ενώ καθημερινά εργάζονται υπό τον φόβο κάποιας ΕΔΕ που ίσως κληθούν να απαντήσουν σε αναπάντητα ερωτήματα για κάποια παράλειψη που δεν ευθύνονται οι ίδιοι.
Κτιριακές εγκαταστάσεις
Ένα άλλο μείζον ζήτημα αποτελούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις που δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες στέγασης και λειτουργικότητας των αστυνομικών υπηρεσιών. Ένα από τα σοβαρότερα ζήτημα εντοπίζεται στις υποδομές των κρατητηρίων που στεγάζονται στο υπόγειο.
Όπως αναφέρει ο κ. Αναγνώστου «οι υποδομές δεν είναι επαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες του Νομού, με αποτέλεσμα να συνωστίζεται μεγάλος αριθμός κρατουμένων. Επίσης, οι ποινικοί κρατούμενοι, αλλά κυρίως οι κρατούμενοι για απέλαση παραμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα στα υπερφορτωμένα κρατητήρια, τα οποία δεν παρέχουν δυνατότητες προαυλισμού, ασφαλούς επίσκεψης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».
Παράλληλα λόγω τον προδιαγραφών που δεν πληρούν σε καμία περίπτωση τα κρατητήρια, τίθενται θέματα αποδράσεων και αυτοκτονιών, όπως άλλωστε έχουμε δει κατά το παρελθόν, αφού ερωτηθείς ο κ. Αναγνώστου εξηγεί πως «υπάρχουν τυφλά σημεία που ο σκοπός υπηρεσίας δεν μπορεί να εποπτεύσει».
Τμήμα Μεταγωγών
Η λειτουργία δε, του τμήματος μεταγωγών στο ν. Τρικάλων, αποτελούσε και αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της Ε.Α.Υ  Τρικάλων, αλλά όσες προσπάθειες έγιναν, κάπου «σκόνταψαν». Τα Τρίκαλα είναι η μοναδική πόλη που λειτουργεί Κατάστημα Κράτησης και δεν διαθέτει τμήμα μεταγωγών, την ώρα μάλιστα που οι φυλακές της «Μπαλκούρας» είναι ένα από τα μεγαλύτερα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.
Ο κ. Αναγνώστου τονίζει πως «έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τις απόψεις μας για την απεμπλοκή της Αστυνομίας από τα καθήκοντα φύλαξης – μεταγωγής κρατουμένων, τα οποία επιφορτίζουν το ήδη επιβαρυμένο έργο».
Μάλιστα, η Εισαγγελέας Τρικάλων, σε συνάντηση που είχε με το Σωματείο κατά το παρελθόν και τέθηκε το ζήτημα, ήτα θετική και εξέφρασε την γνώμη της πως θα έπρεπε να είχε ήδη δημιουργηθεί ήδη Τμήμα Μεταγωγών και να στεγάζεται στα Δικαστήρια, πράγμα που ήταν αι επιθυμία της Ε.Α.Υ.
«Η ίδρυση του Τμήματος Μεταγωγών, θα συμβάλει τόσο στην βέλτιστη λειτουργία της Διεύθυνσης Αστυνομίας, όσο και στην αποτελεσματικότερη άσκηση των καθηκόντων των αστυνομικών» επισημαίνει ο κ. Αναγνώστου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αστυνομικοί έχουν επισημάνει επανειλημμένως τα ζητήματά τους προς την φυσική και πολιτική ηγεσία, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να δοθούν ουσιαστικές λύσεις και αποτελέσματα.