Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.ΑΣ.Υ.ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΓΙΑ ΑΓΑΜΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ


Μετά και τις έκτακτες κρίσεις του Ιουλίου η νέα πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος αποφάσισε -όπως διαβάζουμε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης- την επαναξιολόγηση όλων των αποσπάσεων του Αστυνομικού προσωπικού. Χωρίς αυτό να μας βρίσκει καθολικά αντίθετους θέλουμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας καθώς θεωρούμε ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες για να τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης. 
Συγκεκριμένα, διατάχτηκε μεταξύ άλλων σε άγαμη μητέρα ανήλικου τέκνου που έχει την αποκλειστική επιμέλεια του τέκνου της, να διακόψει την απόσπαση της και να επιστρέψει στην οργανική της θέση. Παρά το γεγονός ότι για τη  συγκεκριμένη κατηγορία Αστυνομικών υπαλλήλων δεν προβλέφθηκε από το νομοθέτη η υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 19 παρ. 2 του Π.Δ. 100/2003 ως τροποποιήθηκε με άρθρο 11 παρ. ιστ΄ του Π.Δ. 75/2016, θεωρούμε ότι αυτό έγινε εκ παραδρομής, καθόσον προτεραιότητα του νομοθέτη αποτελεί η προστασία της μονογονεϊκής οικογένειας. 
Τούτο προκύπτει και από απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που εκδόθηκε την 14/09/2017 μετά από προσφυγή Αστυνομικού άγαμης μητέρας, η οποία αναφέρει ότι : οι διατάξεις για τους διαζευγμένους γονείς που τους έχει ανατεθεί η επιμέλεια ανήλικων τέκνων έχουν εφαρμογή και στους Αστυνομικούς άγαμους γονείς, οι οποίοι έχουν την αποκλειστική μέριμνα και επιμέλεια των ανήλικων τέκνων τους.
Ζητούμε λοιπόν από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, την άμεση ικανοποίηση όλων των ανωτέρω σχετικών αιτημάτων και την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών  προκειμένου να υπαχθούν οι άγαμοι Αστυνομικοί γονείς οι οποίοι έχουν την αποκλειστική μέριμνα και επιμέλεια των ανήλικων τέκνων τους, στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 19 παρ. 2 του Π.Δ. 100/2003 ως τροποποιήθηκε με άρθρο 11 παρ. ιστ του Π.Δ. 75/2016, προκειμένου να διορθωθεί μια αδικία.

Σε ένα κράτος δικαίου δεν έχει θέση η λαϊκή παροιμία "κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά".