Με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Α-129) του Προεδρικού Διατάγματος 86/2019, επαληθεύεται, δυσάρεστα, το συνδικαλιστικό μας κίνημα, αναφορικά με τη μη επένδυση νέων κεφαλαίων στην ασφάλεια του πολίτη, δεδομένου ότι, για την πρόσληψη των νέων Ειδικών Φρουρών και την εφαρμογή του ανασυσταμένου μοντέλου αστυνόμευσης της Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος, δεν αποδεσμεύονται πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό υπέρ του προαναφερόμενου σκοπού, όπως αναμέναμε με βάση τις προεκλογικές θέσεις – δεσμεύσεις της νέας Κυβέρνησης, αλλά εφαρμόζεται, για άλλη μία φορά, η συνήθης πρακτική, ήτοι το «ανακάτεμα της τράπουλας»!!
Ωστόσο, τούτη τη φορά, το ως άνω «ανακάτεμα» εμπεριέχει και απώλειες στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση και στην αδιάβλητη διαδικασία πρόσληψης του ανθρώπινου δυναμικού του Σώματος, διότι η κατάργηση των οκτακοσίων εβδομήντα (870) οργανικών θέσεων Αστυφυλάκων συνιστά πραγματική οπισθοδρόμηση, τόσο για την ίδια την οικογένεια της Αστυνομίας, όσο και για την κοινωνία ολόκληρη. Η οπισθοδρόμηση αυτή, εμμέσως πλην σαφώς, έγινε αποδεκτή και από τον ίδιο τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, όταν στις πρόσφατες διεργασίες του Γενικού μας Συμβουλίου (31-07-2019), δημόσια δήλωσε ότι: «ο σωστός τρόπος εισαγωγής στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αυτός των πανελληνίων εξετάσεων, πλην όμως, επειδή υπάρχουν έκτακτες ανάγκες για την ασφάλεια της χώρας, προκρίθηκε η διαδικασία πρόσληψης των Ειδικών Φρουρών». Μία διαδικασία που η νυν αξιωματική αντιπολίτευση και πρώην Κυβέρνηση σήμερα καταδικάζει και φέρεται να συμφωνεί με τις θέσεις μας, ενώ στα σχεδόν πέντε (5) έτη διακυβέρνησης της χώρας δεν φρόντισε να την καταργήσει.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, ως η πολυπληθέστερη και αντιπροσωπευτικότερη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία, θέτει στη νέα Κυβέρνηση τις παρακάτω ερωτήσεις και αναμένει από αυτή, αν πράγματι η επένδυση στην ασφάλεια του πολίτη είναι προτεραιότητά της, σε συνδυασμό με τις νέες μορφές εγκληματικότητας και την ύπαρξη του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, να γνωρίσει, σήμερα κιόλας, στην ελληνική κοινωνία, τα εξής:
α) Τι και πόσα κονδύλια θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη, καθώς ήδη έχει στα χέρια της τον συνοπτικό προϋπολογισμό του έτους 2020, για τιςπροσλήψεις των αστυφυλάκων, τημισθοδοσία και την εκπαίδευση του προσωπικού, την αντικατάσταση του αναχρονιστικού εξοπλισμού κ.α.
β) Πότε θα προβεί σε επαναξιολόγηση της φύλαξης των ευπαθών στόχων που αποτελεί διαχρονικά μία από τις κύριες μορφές αφαίμαξης, τόσο του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού, όσο και του λειτουργικού υλικοτεχνικού εξοπλισμού του Σώματος, από την καθημερινή και ουσιαστική ασφάλεια του απλού πολίτη.
γ) Το χρονοδιάγραμμα απεμπλοκής των αστυνομικών από αρμοδιότητες οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά καθήκοντά τους και στερούν μεθοδικά προσωπικό από τη ραχοκοκαλιά της αστυνόμευσης(Αστυνομικά Τμήματα & Τμήματα Ασφαλείας).
δ) Το πλαίσιο λειτουργίας των Σωφρονιστικών Καταστημάτων(υφιστάμενων και μελλοντικών), μετά την ενσωμάτωσή των στο Υπουργείο μας, σε συνδυασμό με τις ανάγκες γιαπροσλήψεις εξωτερικών φυλάκων, της πάγιας θέσης της Ομοσπονδίας μας γιααποδέσμευση αστυνομικών από αυτέςκαι της πρόσφατης τοποθέτησης του κ. Υπουργού στις διεργασίες του Γενικού μας Συμβουλίου (31-07-2019), ότι: «δεν αφορά την Ελληνική Αστυνομία η φύλαξη των Φυλακών».