Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Εξέταση μαρτύρων αστυνομικών στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών με τη χρήση νέων ηλεκτρονικών τεχνολογιών

 


   Η Ένωσή μας στο πλαίσιο βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών και λαμβάνοντας υπόψη  παράπονα και προτάσεις των μελών μας, προτείνει την εκδήλωση ενεργειών, από πλευράς όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ούτως ώστε οι αστυνομικοί που κλητεύονται ως  μάρτυρες στα ποινικά δικαστήρια, για υποθέσεις που ανάγονται στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, να εξετάζονται εξ’ αποστάσεως με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα. Ειδικότερα, παρατηρείται το φαινόμενο καθημερινά αστυνομικοί που υπηρετούν σε όλη την επικράτεια να κλητεύονται προκειμένου να παρασταθούν σε Δικαστήρια σε όλη την χώρα. Μάλιστα, σε αρκετές των περιπτώσεων οι δίκες αναβάλλονται και οι αστυνομικοί καλούνται εκ νέου, επανειλημμένα πολλές φορές, με συνέπεια να ταλαιπωρείται το προσωπικό, να κωλύεται των καθηκόντων του για ορισμένες ημέρες (στερώντας το από την αστυνόμευση), ενώ σημαντική είναι και η σπατάλη πόρων (υπομνήματα, εργατοώρες).

  Χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε περίπτωση συναδέλφου που κλήθηκε να παραστεί σε υπόθεση από τα Τρίκαλα στη Σάμο, πλέον των τεσσάρων κλητεύσεων-μετακινήσεων.

  Επειδή η εξοικονόμηση ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων είναι σημαντική και οι συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία (covid-19) ευνοούν την χρήση νέων τεχνολογιών φρονούμε ότι, είναι δυνατή η εξ΄ αποστάσεως σύγχρονη εξέταση των αστυνομικών που έχουν κλητευθεί ως μάρτυρες σε ποινικές δίκες σε χώρο που θα πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις- υποδομή (π.χ. στην έδρα της Υπηρεσίας του, στην Εισαγγελία της περιοχής όπου υπηρετεί).

  Για τους λόγους αυτούς, προτείνουμε να εξετάζονται εξ΄ αποστάσεως με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών τεχνολογικών μέσων, οι Αστυνομικοί Υπάλληλοι που κλητεύονται ως μάρτυρες σε ποινικές δίκες και αφορούν την εκτέλεση των καθηκόντων τους σε άλλη Περιφέρεια, εφόσον η αυτοπρόσωπη παρουσία τους δεν κρίνεται αναγκαία από το αρμόδιο Δικαστήριο.-

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Ιωάννης

ΜΗΤΣΙΚΟΣ Λάμπρος

ΤΗΛ: 6974923202

        ΤΗΛ: 6976674767